radio LIVE tv LIVE
meer NPO start

TrendingVandaag: Pinkroccade

TrendingVandaag: Pinkroccade

Luisteren

Pinkroccade voorspelt wat het bedrijf voor de samenleving in 2020 kan betekenen. En dat is dus het oneindig aan elkaar koppelen van gegevens, heel erg persoonlijke gegevens, zodat uiteindelijk zelfs je hartslag wordt doorgegeven aan de politie om te kijken of je in gevaar bent.

Een reclame van het IT bedrijf PinkRoccade leidde tot grote commotie op de sociale media.

De zwakte van dit plan is voor velen op Twitter en Facebook erg duidelijk. Wat als je een prachtige vrouw of man ziet, of zelfs staat te tongen in de bosjes in een wat mindere buurt? Enfin. Niemand, maar dan ook niemand op de sociale media is enthousiast over de toekomstvisie van Pinkroccade. 'Schaamteloos', 'compleet gek geworden', 'weer een hersenscheet van een IT bedrijf zonder ook maar de geringste voeling met de samenleving', 'heel erg eng', en het veelzeggende 'ik denk niet dat dit serieus is'.

Pink RToccade heeft zelf inmiddels gereageerd op alle commotie:

ILost

Sleutels verloren in de Bijenkorf, paspoort laten liggen bij de patattent op Schiphol? Dure zonnebril vergeten na je afspraak op het gemeentehuis? Er is nieuws voor warhoofden, sociale media to the rescue!

Ilost.nl is een nieuw sociaal platform, speciaal voor gevonden voorwerpen. Het loopt als een trein, er zijn allerlei organisaties aangesloten: Theater Carré, Pathé bioscopen, Walibi pretparken, Van der Valk en vele vele anderen. Als een van de 200 aangesloten bedrijven iets vindt, zetten ze het op Ilost.nl, en, het echt goede nieuws: 3 op de 10 voorwerpen komt dankzij Ilost terug bij de eigenaar. Normaalgesproken is dat 7 op de 100. Particulieren kunnen, als ze iets vinden, de voorwerpen gratis op Ilost zetten.

Jihadi uitgetwitterd?

Het jihadnieuws van de dag.

We hebben al een tijdje contact met de beruchte Nederlandse Syriëganger Muhajiri Shaam of Aboe Mohammed, hij zorgde er met zijn dreigvideo hoogstpersoonlijk voor dat Nederlandse militairen nu in burgerkloffie de trein moeten nemen.

Aboe was ineens offline, account op twitter weg, doodse stilte. Heeft ie dan eindelijk een kruisraket gekopt, vroegen sommigen zich hoopvol af, maar nee, hij is van Twitter afgegooid maar is, ongeveer vier uur geleden een nieuw account begonnen. 

Hij twittert weer volop, @MuhaMuhajiri is zijn nieuwe naam.

Wilders wordt meteen weer dreigend aangesproken, en die laatste heeft aangifte gedaan. 

Aboe's laatste bericht gaat over vannacht, hij beschrijft zijn ervaringen in een loopgraaf aan de Turks Syrische grens. Via zijn account een interessant maar bizar inkijkje in de wereld van de Jihadstijders.

Prince

Prince heeft een facebookaccount geopend. De popster had binnen 48 uur 1,7 miljoen likes. De grote kleine man uit Minneapolis zette drie dagen geleden op die facebookpagina de mededeling dat je hem vragen kunt stellen. Hij gaat die vragen dan beantwoorden.

In no time stond zijn pagina vol met 4000 vragen. En inderdaad, Prince beantwoordde een vraag, dus iedereen veerde op. De vraag was iets met de frequentie van mengtafels en studioapparatuur, Prince gaf keurig wat getallen door, zijn favoriete frequentie en een link naar een website, en toen... toen werd het stil. Dat gebeurde drie dagen geleden. Echte fans geven echter niet op en zitten nu dus, as we speak, nog te wachten of the man formerly know as the artist formerly known as Prince antwoord gaat geven. Ze wachten nu al drie dagen..

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.

Lammert de Bruin en Martijn Rosdorff praten je dagelijks bij over de meest besproken onderwerpen van de dag op social media. Wat is er trending en wat ging er viral?

Hoe de nieuwe stikstofaanpak van kabinet boeren klem zet: 'Venijn zit in de details'

Hoe de nieuwe stikstofaanpak van kabinet boeren klem zet: 'Venijn zit in de details'
Melkveehouder Chantal Farjon is een zogenoemde 'PAS-melder'
Bron: EenVandaag

6 jaar na de geruchtmakende 'stikstofuitspraak' van de Raad van State ligt er sinds een kleine week eindelijk een pakket aan plannen op tafel. Maar onder juristen, milieuactivisten én boeren zijn er twijfels. "Nederland komende 5 jaar nog niet van slot."

"Het is een enorme draai en een mooie stap", zegt boerin Chantal Farjon. Haar melkveebedrijf met 160 koeien in het Overijsselse Bruchterveld zou gered zijn als de stikstofregels worden opgerekt zoals landbouwminister Femke Wiersma nu voorstelt. "Maar ik denk dat het venijn in de details zit."

'Rechtszaken beangstigend'

Chantal is een van de 2.500 zogeheten PAS-melders. Dat zijn boeren die onder het oude Programma Aanpak Stikstof (PAS) geen natuurvergunning hoefden aan te vragen voor activiteiten met een beperkte stikstofuitsoot. Chantal breidde haar boerderij in 2015 uit, maar na de stikstofuitspraak van de Raad van State in 2019 werd haar bedrijf in één klap illegaal.

De overheid zoekt al jaren naar een manier om de PAS-melders te 'legaliseren', omdat het buiten hun schuld gebeurde. Maar milieuorganisaties als Mobilisation for the Environment (MOB) denken daar anders over en proberen via de rechter boeren als Chantal te laten stoppen. "Beangstigend", noemt ze de dreiging die nog altijd boven haar hoofd hangt.

Bekijk ook

Minister wil regels oprekken

Minister Wiersma presenteerde eind vorige maand haar langverwachte stikstofbeleid. In 2035 moet de hoeveelheid stikstof die boeren, bedrijven en het verkeer uitstoten zijn gehalveerd ten opzichte van 2019. Er komen vrijwillige regelingen voor boeren, een nieuw vergunningstelsel en verduurzaming in de industrie en het verkeer.

Ook wil ze de stikstofregels oprekken, de zogeheten rekenkundige ondergrens. Daarmee zijn veel PAS-melders in één keer geholpen. Strenger wordt Wiersma bij kwetsbare natuurgebieden zoals de Veluwe en De Peel. Daar komt een regionale aanpak, met onder meer een regeling voor boeren om vrijwillig te stoppen en 'extensivering', oftewel minder dieren per hectare.

Stikstofexpert is kritisch

Ralph Frins is universitair hoofddocent omgevingsrecht aan Tilburg University en een van de stikstofexperts in Nederland. Hij is kritisch: "De recente uitspraken van de Raad van State en de rechtbank in de Greenpeace-zaak maken duidelijk dat er nu stappen gezet moeten worden. We weten al decennia dat er maatregelen nodig zijn, maar de stappen tot nu toe zijn veel te klein."

Volgens hem lijkt het erop dat Wiersma het laat aankomen op nieuwe rechtszaken. En dan moet je, zo zegt Frins, kunnen aantonen dat je als overheid voldoende stappen zet. "De landsadvocaat zegt zelf dat dit pakket hooguit in een paar gebieden kan werken. Nota bene de landsadvocaat, die de overheid ook heeft verdedigd in de recente Greenpeace-zaak, waartegen het kabinet in beroep gaat."

Bekijk ook

'Dit is nieuw kleuterplan'

Milieuactivist Johan Vollenbroek oordeelt vernietigend over de plannen. Het was zijn organisatie MOB die de zaak aanspande tegen het PAS-systeem, waarin de Raad van State de ingrijpende 'stikstofuitspraak' deed. "Ook dit nieuwe kleuterplan is in strijd met de habitatrichtlijn. De eerstkomende 5 jaar gaat Nederland niet van het slot, omdat er gewoon geen stikstofruimte is om vergunningen te verstrekken."

Hij noemt het 'bizar' dat het kabinet de eisen van de rechter negeert. De rechtbank heeft volgens hem duidelijk gemaakt dat Nederland in 2030 de helft minder stikstof moet uitstoten, en niet pas in 2035. Minister Wiersma laat hem geen andere keuze dan een juridische weg te bewandelen, vindt Vollenbroek. "Onze intentie is simpel: we willen de natuur redden."

'Chantage door MOB'

Maar volgens melkveehouder Chantal gaat de wens om de natuur te redden ten koste van bedrijven zoals die van haar. "We hebben het idee dat wij heel goed bezig zijn. We hebben extra land per koe en we doen aan natuurbeheer, met drones vliegen we over het land om nesten te beschermen."

De boerin vindt het daarom onbegrijpelijk dat Vollenbroek en zijn milieuorganisatie via de rechter probeert af te dwingen dat zij moet stoppen haar bedrijf. "Ze zijn niet tevreden over het pakket van de minister. En dan chanteren ze de minister door boeren aan te pakken. En de natuur is er nog steeds helemaal niks mee opgeschoten."

Bekijk ook

Bij kabinet aankloppen?

"Zij moet met haar zorgen bij zowel de provincie als het kabinet aankloppen", reageert Vollenbroek. "Ik hoop dat zij gaat inspreken in de Tweede Kamer, laat weten dat dit plan het niet gaat redden. Ik hoop dat ze dat gaan doen, want dat betekent dat als er echt een goede oplossing komt, wij kunnen stoppen met al onze procedures."

Hij zegt dat MOB jaren geleden al een plan heeft ingediend voor 'een complete herstructurering van de landbouw, waarbij de stikstofuitstoot fors omlaag gaat'. Dat zou volgens hem 24 tot 30 miljard euro kosten. "Economisch gezien levert het winst op. Nederland zou volgens een economische studie welvarender zijn met een veel kleinere veestapel. Je moet eventjes flink investeren, maar dan hebben we ook wat. En dan komen we van het stikstofslot."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.

Hoe deze dorpen in Friesland tijdens de Tweede Wereldoorlog een 'veilige haven' werden voor Amsterdamse Joden

Friese verzetstrijders brachten tijdens de Tweede Wereldoorlog talloze, vaak Amsterdamse, Joden naar de dorpen Bontebok en De Knipe. 80 jaar later leeft de geschiedenis daar nog enorm, vooral bij mensen die de oorlog zelf hebben meegemaakt.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.

Ook interessant