meer NPO start

Trending: New York voert islamitische feestdagen in

Trending: New York voert islamitische feestdagen in

Luisteren

In Nederland is het al een tijdje onderwerp van discussie, maar in New York doen ze het gewoon.

Het islamitische Suikerfeest en Offerfeest zijn voortaan twee officiële vrije dagen voor scholen in New York. Het is hiermee de eerste grote Amerikaanse stad die islamitische feestdagen als officiële vrije dagen heeft bestempeld.

Er is in het land al langer discussie over waarom alleen christelijke feestdagen vrije dagen zijn. Burgemeester Bill de Blasio zegt dat het een kwestie is van eerlijkheid. Zijn voorganger Bloomberg wilde er echter niet aan. Hij voorzag problemen met ouders van verschillende geloven die geen kinderopvang zouden kunnen regelen.

Een New Yorkse belangengroep voor moslims strijdt al 9 jaar voor vrije dagen op deze twee islamitische feestdagen. De twee vrije dagen komen niet in plaats van christelijke, maar als extra vrije dagen.

Buddy Holly's dood onderzoek heropend

3 februari 1959, 'the day the music died', volgens Don McClean in zijn hit 'American Pie'. Die dag stortte het vliegtuig met aan boord de Rock & Roll legendes Buddy Holly, Ritchie Valens en J.P. 'The Big Bopper' Richardson, neer. Het onderzoek naar dat ongeluk met het kleine vliegtuigje wordt nu, na 56 jaar, mogelijk heropend.

De officiële lezing is altijd geweest dat de piloot (Roger Peterson, die ook omkwam) onvoldoende ervaren en gekwalificeerd was om alleen te vliegen en dat er een verkeerd weerbericht was afgegeven. Dat bleek uit een onderzoek waarvan de resultaten een half jaar na het ongeluk naar buiten werden gebracht. 

Maar dat onderzoek zal nu misschien opnieuw tegen het licht worden gehouden naar aanleiding van een brief van een gepensioneerde piloot. Hij zou graag zien dat er ook gekeken wordt naar factoren als het gewicht van het vliegtuigje, de verdeling van passagiers, bagage en brandstof, problemen met het besturingssysteem en mogelijke ijsvorming op het toestel.

Allemaal zaken waar destijds niet naar gekeken is. Mogelijk kan dit de naam van de piloot zuiveren. De NTSB, National Transportation Safety Board, zegt nu naar aanleiding van zijn brief te zullen kijken of het onderzoek heropend kan worden. Binnen 2 maanden valt dat besluit. 

Overigens had ook bijna countrylegende Waylon Jennings, toen bassist van Buddy Holly, aan boord van het verongelukte toestel gezeten. Hij stond zijn plaats op het laatste moment af aan de zieke Richardson. Een besluit waarover hij de rest van zijn leven een schuldgevoel heeft gehad.

Iedereen wil DE jurk!

Weet je nog? Die jurk van afgelopen vrijdag waarin iedereen een andere kleur zag? Daar is nu een enorme run op. De verkoop van het blauw-zwarte jurkje van webshop Roman Originals steeg op één dag met maar liefst 560 procent. En voor iedereen die dacht dat de jurk toch echt wit-goud was is er ook goed nieuws: het merk heeft een wit-gouden versie van de jurk gemaakt.

De wereldwijde discussie op internet zorgde ervoor dat er veel meer bestellingen uit het buitenland binnenkwamen bij Roman, de Britse fabrikant van het jurkje. Binnen een paar uur was het jurkje al uitverkocht. Maar liefst twee derde van de orders kwam uit Amerika, terwijl normaal gesproken slechts 2 tot 3 procent van alle bestellingen door Amerikanen wordt gedaan. Dat meldt modevakblad Drapersonline.

De wit-gouden versie is alleen op ebay te verkrijgen in een veiling voor het goede doel, laat het bedrijf weten. 

Oudste vrouw ter wereld; het leek kort

De oudste vrouw ter wereld wordt vandaag 117 jaar. Ze woont in Japan en heet Misao Okawa. Ze werd geboren op 5 maart 1898 en is daarmee 1 van de 5 nog levende mensen die voor 1900 zijn geboren. Dat zijn overigens allemaal vrouwen, de oudste man is 112. Japan heeft met 58000 de meeste honderdplussers ter wereld. 87 procent daarvan is vrouw. 

Mevrouw Okawa, dochter van een Kimono-maker, laat overigens weten dat de afgelopen 117 jaar aan haar voorbij zijn gevlogen; 'het lijkt kort'.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.

Lammert de Bruin en Martijn Rosdorff praten je dagelijks bij over de meest besproken onderwerpen van de dag op social media. Wat is er trending en wat ging er viral?

Waarom Nederland het juiste land is voor zelfrijdende taxi's van Uber volgens deze expert

Het Amerikaanse bedrijf Uber wil vanaf 2026 zelfrijdende taxi's aanbieden in Europa. Het bedrijf werkt nu samen met de Chinese ontwikkelaar Momenta om dit voor elkaar te krijgen. Maar is Nederland daar klaar voor? "Infrastructuur is goed geregeld."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.

Gemeente Amsterdam wil regeling voor Surinaamse oud-Nederlanders versoepelen: 'Historisch onrecht en dat kunnen we nu rechtzetten'

Gemeente Amsterdam wil regeling voor Surinaamse oud-Nederlanders versoepelen: 'Historisch onrecht en dat kunnen we nu rechtzetten'
Wethouder Rutger Groot Wassink
Bron: EenVandaag

Ruim 180 Surinamers hebben een verblijfsvergunning gekregen die ze na de onafhankelijkheid in 1975 zijn kwijtgeraakt. Maar door strenge eisen zijn er ook afwijzingen. Dat moet anders, vindt gemeente Amsterdam. "Het leidt tot schrijnende situaties."

Naast de verblijfsvergunningen die zijn afgegeven, zijn er nog ongeveer 25 in behandeling. Een van de mensen die nu al succesvol gebruik heeft kunnen maken van de regeling is Jayant Ganesh uit Den Haag. Hij woonde bijna 25 jaar zonder papieren in Nederland, maar krijgt nu een verblijfsvergunning.

'Ik kon die beslissing niet zelf nemen'

"Ik ben er heel erg blij mee, het neemt alle angst en stress weg. Ik hoef niet meer op de straat te lopen en bang te zijn dat ik word opgepakt en uitgezet", vertelt hij. "Het is een opluchting en het geeft ons ook de erkenning die wij verdienen, gezien het feit dat wij ons Nederlandschap nooit hebben afgestaan."

Ganesh was nog een kind toen Suriname onafhankelijk werd. "Ik kon dus niet de beslissing nemen of ik Nederlander wilde blijven of Surinamers wilde worden."

25 jaar ongedocumenteerd

In 2000 komt hij op zijn 29ste naar Nederland, maar papieren krijgt hij niet. "Gelukkig had ik hier een netwerk van familie en vrienden die mij opvingen. Ik heb meerdere keren bij de IND aangeklopt de afgelopen 25 jaar, maar steeds zonder succes."

Nu Ganesh wel een verblijfsvergunning heeft, voelt hij zich weer een vrij mens: "Ik kan nu legaal werk zoeken, ik kan in aanmerking komen voor een huurwoning en het belangrijkste, ik kan nu gewoon over straat lopen zonder dat ik bang ben dat er iets gebeurt."

Bekijk ook

info

Ongedocumenteerde Surinamers in Nederland

Voor de onafhankelijkheid in 1975 waren alle inwoners van Suriname automatisch ook Nederlandse staatsburgers. Met de onafhankelijkheid kwam daar echter verandering in: zij verloren hun Nederlandse nationaliteit en daarmee ook de bijbehorende rechten.

Alleen Surinamers die op dat moment in Nederland verbleven, mochten hun Nederlandse nationaliteit behouden en kregen de status van 'legale vreemdelingen'.

In de eerste 5 jaar na de onafhankelijkheid van Suriname gold een overgangsregeling, de zogenaamde Toescheidingsregeling. Die maakte het makkelijker voor oud-Nederlandse Surinamers om naar Nederland te komen. Zolang ze een inkomen en een woning hadden, mochten ze zich hier vestigen. Maar vanaf 1980 veranderde dat: sindsdien werd hun toelating net zo streng als die van andere buitenlandse migranten.

Sinds het intrekken van de overgangsregeling wonen er naar schatting zo'n 1.200 Surinaamse oud-Nederlanders ongedocumenteerd in Nederland.

Eenmalige speciale regeling

Om Surinamers als Ganesh tegemoet te komen, kwam voormalig staatssecretaris Van der Burg afgelopen jaar met een eenmalige, speciale regeling, waar Surinaamse oud-Nederlanders tussen 1 januari en 1 juli van dit jaar gebruik van kunnen maken.

Iedereen die geboren is voor 25 november 1975, de dag dat Suriname onafhankelijk werd, en die kan aantonen dat hij of zij langer dan 10 jaar in Nederland woont, komt in aanmerking voor een verblijfsvergunning.

500 zaken afgewezen

Maar die laatste eis, 10 jaar onafgebroken in Nederland wonen, zorgt er nu voor dat ruim 500 zaken van Surinaamse oud-Nederlanders zijn afgewezen. Zij konden niet bewijzen dat ze meer dan 10 jaar in Nederland woonden.

"Veel mensen vallen hierdoor buiten de boot", merkt wethouder van Amsterdam Rutger Groot Wassink. Zijn gemeente is verantwoordelijk voor de uitvoering van de regeling.

Bekijk ook

'Historisch onrecht'

Om deze groep mensen toch te helpen, pleit hij voor het verkorten van de eis, van 10 naar 5 jaar: "Zodat meer mensen gebruik kunnen maken van deze regeling."

"We hebben het hier over Nederlanders die ten onrechte niet de Nederlandse status hebben gekregen", gaat de wethouder verder. "Ik vind dat historisch onrecht en dat kunnen we nu rechtzetten."

Schrijnende situaties

Hij voorziet grote problemen voor deze groep als ze ongedocumenteerd blijven. "Het is voor die mensen buitengewoon vervelend en het leidt ook tot schrijnende situaties."

"Ze moeten dan illegaal wonen, illegaal werken en ze hebben geen toegang tot zorg. Het is een buitengewoon ingewikkeld bestaan voor deze mensen", aldus Groot Wassink.

Gemeente Amsterdam wil regeling voor Surinaamse oud-Nederlanders versoepelen

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.

Ook interessant