Eenderde gemeenten financieel kwetsbaar
De inwoners van de Lansingerland zijn financieel de dupe van verliesgevende bouwgronden in die gemeente. Het gemeentebestuur verliest 123 miljoen euro door hectares bouwgrond die werden aangekocht en bedoeld waren voor het bouwen van een Vinexwijk, maar door de woningmarktcrisis braak liggen.
De grond kost 10 miljoen rente per jaar, en is bovendien 71 miljoen euro minder waard geworden. Het verlies dat de gemeente lijdt wordt verhaald op de inwoners. Zo stijgt de onroerendzaakbelasting met tien procent. Een gezin ziet de gemeentelijke lasten van 888 naar 936 euro gaan. En voetbalvereniging de Soccer Boys uit Bleiswijk zijn boos: de subsidie wordt stopgezet en de veldhuur gaat van 36.000 naar 39.000 euro en zo stijgt weer de contributie voor de leden.
Lansingerland (met onder meer de plaatsen Berkel en Rodenrijs, Bergschenhoek en Bleiswijk) is fusiegemeente tussen Zoetermeer en Rotterdam met 55.000 inwoners. De gemeente komt volgend jaar onder curatele van de provincie Zuid-Holland. Samen met de provincie en het ministerie van Binnenlandse Zaken komt er een herstelprogramma dat Lansingerland in tien tot vijftien jaar financieel gezond moet maken.
Lansingerland is overigens lang geen uitzondering: eenderde van de gemeenten is financieel kwetsbaar, door bijvoorbeeld het speculeren met grond. Dat blijkt uit een analyse van de Rekenkamer. In vijf jaar is het aantal meer dan verdubbeld. In EenVandaag: hoe groot is het probleem en wat zijn de mogelijke oplossingen?